måndag 20 februari 2012

Information till er föräldrar

Information till föräldrar gällande projektet med iPads i förskolan

I förskolan lägger vi grunden för barnens livslånga lärande. I takt med samhällsutvecklingen omprövar vi våra arbetssätt och för in nya verktyg för att barnen ska utveckla förmågor och färdigheter som de behöver för framtiden. Den digitala tekniken ingår som en naturlig del i många barns vardag och nu vill vi att den också ska finnas som en naturlig del i förskolan. Vi kommer förstås också i fortsättningen att måla, bygga med klotsar, läsa sagor och leka med traditionella material, men nu för vi in ett nytt verktyg. Vi startar ett projekt inom Västerås stad skolverksamheter som vi kallar Lek och lär med iPads i förskolan. Projektet innebär att det är åtta förskolor där en eller flera förskollärare kommer att vara piloter. De kommer att ha en iPad att använda som pedagogiskt verktyg och undersöka om det är ett barnanvändarvänligt verktyg, och om det stimulerar barnens lek och lärande.

Målet är att iPaden ska bli ett lärandeverktyg där möjligheter skapas för nya sätt att stimulera barnens lärande och utveckling på ett lustfyllt sätt. Barnen kan samlas runt iPaden och lösa problem och andra klurigheter tillsammans med förskolepersonal och kamrater. I stunden samlade runt iPaden utvecklar barnen bland annat sin förmåga att ställa frågor, urskilja, utforska och samtala om det ämne som behandlas, exempelvis naturkunskap. iPaden har flera användningsområden som varierar utifrån vilken applikation som används och vilket ämnesområde som berörs. Applikationerna behandlar till exempel språkutveckling, matematik, naturkunskap och rörelse.

Vi på Fyrtornets förskola är med i detta projekt och kommer att arbeta med språk och matematik som ämne. Det är 5 förskollärare som kommer att vara piloter i projektet, där hon/han kommer att ha ansvar för att utveckla iPaden som lärandeverktyg utifrån de olika ämnesområdena. 

Med vänliga hälsningar
Anna-Maria Barnelius IKT-stöd
Fyrtornets förskola
Tfn: 021-39 47 59