torsdag 15 november 2012

En lång orm och en kort orm, matematik i vardagen!

Efter frukost så stannade vi inne en stund för att leka i lugn och ro. Vi tog fram en sångpåse och satte oss på mattan för att ha en liten sångsamling. I påsen hittade barnen olika djur som t ex en krokodil, en elefant, en groda och ett lamm. Vi sjöng då sånger som t ex "Krokodilen i bilen", "Elefanten i luften", "Karl-Oskar" och "Bä bä vita lamm". Vi passade även på att sjunga lite luciasånger innan vi avslutade sångsamlingen för att leka lite med deg.

Vi gjorde korvar, bullar, pannkakor, ormar och andra små kakor samtidigt som vi sjöng "En sockerbagare". Att göra ormar tyckte barnen var roligast och tillslut hade vi hela bordet fullt med stora och små ormar. Vi jämförde längden på barnens olika ormar och pratade om vilken som var längst och vilken som var kortast. Vi valde ut en kort orm och en lång orm och så testade vi att göra ormar som var ännu kortare än den korta ormen och ännu längre än den längsta ormen. När det var dags att äta frukt så bestämde vi oss för att vi ville gå ut och sätta oss i solen för att äta. Det var riktigt varmt och skönt ute idag. Efter fruktstunden fortsatte barnen med bakandet ute. Alla satt tillsammans och gjorde grustårtor. Hinkarna blev till trummor efter ett tag och det spelades vilt innan det tyvärr var dags att gå in.

Förskolan skall sträva efter att varje barn:
  • utvecklar sin förmåga att urskilja, uttrycka, undersöka och använder matematiska begrepp och samband mellan begrepp,
  • utvecklar sin matematiska förmåga att föra och följa resonemang
(Lpfö98)

Till lunch serverades det chili con carne, ris, tomater, gurka och pizzasallad. Alla barnen åt med god aptit. Riset och gurkan var det som var mest populärt!

Jag beklagar att det tyvärr inte blir några bilder från vår mysiga dag, men tekniken har ställt till det lite för oss tyvärr.

//Sandra